3-та авиобаза Граф Игнатиево е най-голямото и боеспособно съединение от състава на българските Военновъздушни сили. Базата осигурява охраната и отбраната на въздушните граници на страната.
На 17 март тази година, или утре, се навършват точно 70 години от създаването на 19-ти изтребителен авиационен полк, който е първообраз на авиобазата. Усложнената ситуация покрай коронавируса обаче налага отлагане на честването. Засега е предвидено то да се проведе на 24 юни.
„При отпадане на ограниченията, авиобаза Граф Игнатиево ще отвори врати за приятелите на авиацията на 26 юни, събота, когато ще се проведе открит летателен ден”, казват от пресслужбата на формированието.
Все пак годишнината ще бъде отбелязана и през тези дни. На 18 март в авиобазата ще пристигне специален гост – подполковник Ангел Кибарски – един от първите летци, усвоили реактивна авиация в България от летище Граф Игнатиево през далечната 1951 г. Поводът за посещението е двоен, тъй като точно в четвъртък Кибарски има рожден ден и ще навърши 91 години. На срещата ще присъства и командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Димитър Петров.