„Активни хора с увреждания майсторят Алея на кирилицата за парк в кв. Кючук Париж” е проектът, по който в пловдивския квартал ще бъде изградена атрактивна весела азбука. Идеята е на Национално сдружение за социално сътрудничество и партньорство – Куклен. Основните цели на проекта са популяризиране на кирилицата, социално включване на хора с увреждания, които въпреки своите здравословни проблеми да покажат, практикуват и развиват своите умения и не на последно място – създаване на Алея на кирилицата /Весела азбука/ и освежен и почистен парк в район Южен за 24 май – Денят на българската просвета и култура и славянската писменост.
„Културната идентичност е духовна сила, с която трябва да запознаваме и възпитаваме децата си. Съхранявайки българското да помним, че кирилицата тръгва от нашите земи и именно тя е основа на културата ни. Ето защо искаме да изработим, с помощта на хора с увреждания от Куклен /които имат нужда от арт-терапия/ 30 бр. цветни букви и да създадем въпросната алея.”, обясниха за ТВ САТ КОМ инициаторите на проекта.
Самите букви, от които ще бъде съставена алеята, ще бъдат изработени от дървен материал и ще са с големина около метър. Проектът, който се реализира с финансовата подкрепа на Общинска фондация Пловдив 2019 е на стойност 8880 лв., като финансирането от фондацията е в размер на 6 хил. лв., а собственият принос на кукленското сдружение е 2880 лв.