Силният, на моменти бурен вятър в Куклен, не попречи празникът Трифон Зарезан да бъде отбелязан както винаги – с кръшни хора и ритуал по зарязване на лозовите масиви край града. Първо, разбира се, засвири оркестърът и започнаха хората на центъра пред читалището. Празникът продължи край лозята. Пред лозовите масиви на изхода на Куклен бе прочетена молитва за богата реколта, за липсата на болести по лозята и за здраве на всички винари и лозари. Иконата на Св. Трифон, питка, вино, менче с вода за водосвета и българският трибагреник бяха само част от оформлението, което по време на такива празници допринася за това, всички присъстващи да почувстват силата на родните традиции и обичаи и да се гордеят, че те са само наши, поради което продължаваме да ги спазваме.
Така се пристъпи към ритуала по зарязването. Първи, както е по традиция, заряза лозите най-възрастният майстор винар – Владимир Гошев, който е от стар винарски род в Куклен.

Майсторът на виното сподели с нас, че в Куклен има много млади винари, които дори правят по-хубаво вино от неговото. Те заслужават да бъдат поощрявани, защото са бъдещето, каза Владимир. Това е и причината той да не участва в конкурса за най-добро домашно вино в града, но произвежда такова колкото да има за почерпка със семейство и приятели.

По три лозови пръчки отряза и кметът на Куклен Мария Белчева, след което поля лозята с вино, за да е плодородна почвата и тук да се да роди много грозде. Тя пожела на всички да правят всичко, включително виното, с много любов, за щото тогава всичко се получава.

Ритуалът по зарязването и поливането на масива с вино извършиха и другите винари, присъстващи тук. А празникът завърши така, както започна – с кръшно българско хоро.