215 проекта за осигуряване на топъл обяд за над 60 000 потребители одобри Управляващият орган на Оперативната програма.  Според информация на Министерството на земеделието, храните и горите не е одобрен само един проект, поради отказ на кандидата да отстрани несъответствия,установени при оценяването .

От началото на тази година проектите за осигуряване на топъл обяд се финансират от Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица по Оперативна програма за храни и/или основно материално подпомагане в резултат от инициативата на Европейската комисия за преодоляване на последствията. От земеделското министесрвто за пореден път посочват, че топлият обяд е една от най-одобряваните мерки за подкрепа в кризата според проучване на обществените нагласи. Всъщност тази програма бе продължавана множество пъти и въобще не се стигна до нейното прекъсване.

Припомняме и че преди дни бе оповестено, че ще се осъществяват срещи с потребители с цел проучване мнението им за предоставяния топъл обяд, ще се извършват проверки на предоставяната храна, като при необходимост те могат да бъдат съвместни с Българската агенция по безопасност на храните.