Близо 600 души взеха участие в събитията на Областен информационен център – Пловдив, които експертите организираха в 18-те общини в областта през изминалите три месеца. Домакини на последните срещи бяха гр. Сопот, община Сопот, с. Първенец, община „Родопи“ и гр. Лъки, община Лъки. По време на мероприятията включилите се граждани бяха запознати с актуалните и предстоящи възможности за кандидатстване и финансиране на проектни предложения от Европейските структурни и инвестиционни фондове на Европейския съюз.
Най-голям брой участници проявиха интерес към Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) и по специално подмярка 4.1.2. „Инвестиции в земеделски стопанства по Тематичната подпрограма за развитие на малки земеделски стопанства“ с очакван старт през м. август, подмярка 4.2 „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти“, която се очаква да стартира прием през м. септември-октомври и подмярка 6.1 „Стартова помощ за млади земеделски стопани“, чието изменение на наредбата за прилагане на подмярката, е публикувано за обществено обсъждане до 23 август 2017 г. Актуални сред жителите на пловдивските община бяха още подмярка 6.3 „Стартова помощ за развитието на малки стопанства“ и подмярка 6.4.1. „Инвестиционна подкрепа за неземеделски дейности“ с очакван прием през м. декември.
Ексертите на ОИЦ предоставиха информация на представителите на бизнеса за процедура „Разработване на продуктови и производствени иновации“ по ОП „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020, която е с отворен прием до 17:30 часа на 26.09.2017 г. и дава възможност за нарастване дела на микро и малки, средни и големи предприятия, разработващи и разпространяващи продуктови и производствени иновации, да повишат иновационния си капацитет и конкурентоспособност.
Участниците в информационните събития научиха за процедура „Обучения за заети лица“, процедура „Специфични обучения за заети лица“, процедура „Гъвкави възможности за заетост и обучения в предприятия с променлив интензитет на помощта“, „Транснационални и дунавски партньорства за заетост и растеж“ и процедура „Ваучери за заети лица“ по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ (ОПРЧР).
Бяха обсъждани още Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, процедура „Регионален туризъм“ на ОП „Региони в растеж“, програмата Еразъм+, функционирането на Местни инициативни групи, Финансов механизъм на Европейското икономическо пространство, възможностите, които фондация „Америка за България“ предоставя у нас за експониране на археологически паметници на културата и Норвежки финансов механизъм.
Областен информационен център – Пловдив осъществява своята дейност по проект BG05SFOP001-4.001-0014-С01 „Ефективно функциониране на областен информационен център в гр. Пловдив“, финансиран по Оперативна програма „Добро управление“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд и е част от мрежата от 28 информационни центъра за популяризиране на Кохезионната политика на Европейския съюз.