На 16-ти януари Пловдив ще отбележи 146 години от Освобождението на града от османско иго. Честването ще започне малко преди обяд пред паметника на Душо Хаджидеков в Цар Симеоновата градина. Както при почти всички чествания на подобни дати в Пловдив, и този път участие ще вземат воененният духов оркестър, представителен взвод, венценосци и представители на комитет „Родолюбие“. Ще бъдат положени венци и цветя пред паметника на Душо Хаджидеков – един от видните българи, взели активно участие в Априлското въстание и въобще в освободителното движение.

„В навечерието на Освобождението, на 4 януари 1878 година (стар стил) – денят, когато Пловдив е освободен от турска власт, башибозуци извеждат от затвора 123-ма българи, един от които е Душо Хаджидеков“, припомнят от Община Пловдив, разказвайки за трагичната смърт на българските мъже, убити край воденицата в местност Остромила. В наши дни пловдивско училище носи името на Душо Хаджидеков, в негова памет е издигнат бюст-паметникът в Цар-Симеоновата градина, една от улиците в подножието на Стария град е наречена на него.

Иначе битката за Пловдив е последното от големите сражения в историята на Руско-турската война. Победата отваря пътя на руските войски към Беломорието и Одрин, допринася и за края на войната. Ролята на освободител на Пловдив заема капитан Александър Бураго, който навлиза в града от запад и окупира централната част. Подкрепен от въоръжените отряди от българи, превзема железопътната станция и започва прочистването на кварталите от черкезите. На 16 януари 1878 г. ген. Гурко получава информация, че Пловдив е освободен и е посрещнат от българското население на ул. „Съборна” под тържествения звън на камбани.

Честването на годишнината от освобождението на града е част от Културния календар на Община Пловдив. Предстои да бъде обявена и програмата за честването на Освобождението на Асеновград, което винаги се състои пред паметника на ген. Дандевил.