През изминалия отоплителен сезон огнеборците от пловдивската пожарна са гасили 74 пожара, тръгнали от комини, като пикът на произшествията е бил през месеците януари и март. Най- много щети от пожари, възникнали от комини, са претърпели жителите на Подбалкана. Там са регистрирани 28 произшествия за целия есенно- зимен сезон, информират от Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” в Пловдив. От дирекцията напомнят, че комините изискват отговорност и поддръжка и препоръчват, в топлите дни на октомври, стопаните да огледат и почистят комините на своите къщи и домове. Въпреки топлото време есенно – зимният сезон започна, казват пожарникарите и насочват вниманието към живущите в панелни жилища, които трябва да имат предвид, че дори един от съседите им да ползва отопление на твърдо гориво, те също трябва да се погрижат за своята безопасност. Почистването и подготовката на комините в такива жилища трябва да се организира от домоуправителите още преди започване на отоплителния период. Общото тяло преминава през всички жилища и при пожар потърпевши могат да бъдат дори домакинства, които не ползват отопление на твърдо гориво, информират още пожарникарите и уточняват, че в непрекъснато пушещия комин се натрупват сажди и неприятна миризма, а лошата поддръжка може да доведе до пожар. Най-често причина за това стават наслоените замърсявания по вътрешността на комина. При горене дървата отделят замърсители, които покриват вътрешното тяло на комина с мазна, черна субстанция -креозот. Той се образува в резултат на газове, които не са напълно изгорели, и кондензира от вътрешната му страна, оставайки там, докато не се отстрани ръчно. Изгарянето на зелени или мокри дърва води до наслояване и натрупване на креозот. Възможно е в комина да има попаднали и запалими отломки, донесени от животни или бурни ветрове. В комините, които нямат шапки пък, вятърът може да навее листа и клонки, не е изключено да има и гнезда на птици.
Пожарите в комина започват със силно щракане и пукане.Топлинното разширение в отвода за дим може да доведе до структурни промени в конструкцията, в резултат на което получилите се пукнатини могат да станат източници на огнища по височината на тялото на комина. Поради това, възникналия в комина пожар обикновено не може да бъде овладян от собственика на жилището.
От Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” в Пловдив отново напомнят на хората, които имат възрастни родители, отопляващи се на твърдо гориво, че задължително е необходимо да извършат проверка на телата на комините в домовете им. Най- разумно е почистването да извърши професионалист, но ако домуващите са решили да направят това сами е необходимо да осигурят своята безопасност, предупреждават пожарникарите.

Снимка:РД „ПБЗН“ – Пловдив