„Уважаеми съграждани, по данни на ВиК, поради авария в нощта на 11-ти срещу 12-ти юли на помпени агрегати на помпена станция „Куклен 1″ и до отстраняването им, е било силно нарушено водоподаването към основния водоем на гр. Куклен. До възстановяване на обема му до възможност за захранване на населеното място с минимум 60 процента от вместимостта му, ще има сътресения във водоподаването към различни точки от града“. Това съобщиха от Община Куклен през вчерашния ден с уточнението, че се очаква нормалното водоподаване да бъде възстановено до късните вечерни часове. Коментарите на жители на Куклен в социалните мрежи обаче показват, че проблемът с водоподаването в града не е само през последните дни, а е практика през летните месеци, подобно на редица населени места в страната, включително и в Асеновградско.

По повод завишената консумация на питейна вода, от управата на Куклен апелираха жителите на града да използват водни количества само и единствено за питейно-битови нужди и да се ограничат същите за поливане и нерегламентирано водоползване. „Нека всички бъдем съпричастни към проблемите, за да се доставят водни количества до всеки един абонат. Ръководството на общинска администрация е в постоянен контакт с ВиК и се работи по намиране на допълнителни варианти за възстановяване непрекъснатостта на водоподаването в мрежата“, добавят от Общината, като допълват че: „По инициатива на община Куклен, за последните 10 години са сменени близо 50% от водопреносната мрежа в града, както и напорният водопровод, с което се прекратиха сериозни загуби на вода. Политиката на общината продължава в същата насока до цялостна подмяна на мрежата“.

Колкото до водния режим, бе съобщено, че той се отнася за долна зона (северно от ул. „Ал. Стамболийски“). Водоподаването ще бъде преустановявано всеки ден от 8 ч. до 18ч., поради малко количество питейна вода във водоемите. Все още няма официално съобщение от ВиК-Пловдив за въведения режим на водата в Куклен.