Досъдебни производства за причините за възникналите пожари в земеделски земи, горски масиви и други площи на територията на трите общини – Хисаря, Карлово и Калояново наблюдава Районна прокуратура – Пловдив. На този етап се извършват действия по разследването, като разпити на свидетели, огледи на местопроизшествие и други подобни. „По досъдебните производства предстои да бъдат назначени пожаротехнически експертизи, от чието заключение трябва да стане ясно какви са причините за пожарите, възникнали в периода от 8-ми до 12-ти юли 2024 г. в землищата на с. Михилци, община Хисаря, с. Песнопой, община Калояново, и в община Карлово – в районите на гр. Сопот, с. Христо Даново, с. Столетово и с. Розино“, казват от прокуратурата с уточнението, че срокът за разследване е двумесечен.

Днес от Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Пловдив съобщиха, че пожарът в землищата на селата Михилци и Иван Вазово е напълно ликвидиран и вече повече от 24 ч. няма възобновени огнища по целия периметър, съответно пожарникарските екипи са изтеглени, но все пак наблюдатели от пожарната и държавните горски стопанства продължават да обхождат терена.
От Регионалната служба информират още, че пловдивските огнеборци са изпратили поредното натоварено дежурство с 36 сигнала за произшествия, 30 от които – за пожари. Апелира се отново да не се пали огън на открито. Утре за цялата страна, с изключение на морския бряг, е обявен червен код от най-висока степен за опасно горещо време.