„Високите температури предразполагат възникването на пожари! Не палете огън по никаква причина!“. Този призив отправят от Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Пловдив за пореден път, особено след като през последните дни, пожарникари, доброволци, военни и горски служители се борят с пожарите в общините Калояново и Хисаря. Наложи се в гасителните действия да се включи и хеликоптер от 24-та Авиобаза – Крумово, заради труднодостъпния терен.

„Трети ден продължава борбата с огнената стихия на територията на общините Калояново и Хисаря, където бе обявено бедствено положение. Огнищата обхващат периметър от 15 хиляди декара гори и равнини площи. Съдействат и военните от пловдивския 91-ви инженерен батальон за обща поддръжка“, обобщиха днес от пловдивската пожарна. Уточнява се, че през днешния ден основните усилия са насочени към потушаване на огъня при село Иван Вазово, както и че по останалия периметър има отделни огнища. Целият район се обхожда от смесени групи от пожарникари, горски служители и доброволци.

От пловдивската регионална дирекция информират още, че: „Пожарът над хисарското село Михилци е напълно локализиран, има няколко единични огнища в труднодостъпен район, на които са разположени екипи. Около 60 доброволци са тръгнали днес от село Иван Вазово, а още толкова от Хисаря и Михилци. На място са 11 екипа на пожарната и 45 огнеборци. От Държавно горско стопанство са се включили 20 служители и пет единици техника. Военнослужещите от 61-ва Стрямска механизирана бригада са 25. Два багера и други две единици техника продължават да правят просеки в гората, за да ограничат огъня. Община Хисаря подпомага гасителните действия с водоноски“.

Допълва се, че остава задимяването на Хисаря, тъй като заради температурната инверсия, димът от единичните огнища слиза надолу и затова се усеща като по-плътен, но се очаква да се разсее. Още снощи бе овладяно огнището край Баня, бе пуснат и пътя през Михилци, движението през който преди това бе ограничено.
През последните дни и от Община Хисаря, и от Община Калояново излязоха с призив повече доброволци да се включат в погасяването на пожарите. Към днешна дата се съобщава, че на този етап на терен има достатъчно доброволци.

*Снимки: РД ПБЗН – Пловдив