Дългата суша и през това лято доведе до проблеми с водоподаването и въвеждане на водни режими в редица населени места у нас. В Община Куклен също снабдяването на населението с вода се оказва трудна задача. Има села на воден режим, в града също водата бе спирана през последните дни, но заради авария. Решен ли е проблемът на този етап и какво може да се направи, за да се подобри водоподаването през летните месеци – отговор на тези въпроси потърсихме от кмета на Куклен Мария Белчева.

Днес, малко преди обяд, сме в Куклен. Проверката ни показва, че в града има вода, но през последните дни водоподаването тук бе нарушено, бе въведен и частичен воден режим, който на този етап не е налице, тъй като ситуацията е нормализирана, а причината за въвеждането му всъщност бе ВиК авария на помпена станция „Куклен 1“ на 11-ти юли. За всичко това разговаряме с кмета на Куклен Мария Белчева. Тя сподели, че ежедневно се държи връзка с представители на ВиК и след проведена среща с управителя на ВиК-Пловдив инж. Антон Гълъбов е станало ясно, че засега положението е добро, водните количества, които са били изразходени след аварията, са възстановени и съответно не се предвижда в града да се въвежда воден режим.

Куклен е едно от първите населени места, които се снабдяват с водопроводна мрежа още в началото на 20-ти век, показва снимков материал, намиращ се в сградата на общината. През последните години голяма част от водопроводните трасета, може би повече от половината, в рамките на града, са подменени, което е голям плюс и води до сериозни икономии на вода, добави Мария Белчева, като допълни още, че се работи за цялостната подмяна на водопреносната мрежа.

Сега Куклен е разделен на две зони по плана за водоснабдяване – високата част на града се снабдява с вода от различни водоизточници, сред които и изворни води, а долната зона изцяло разчита на помпените станции, което води до проблем с водоподаването надолу от ул. „Александър Стамболийски“ през летните месеци, когато има суша.

Повече от разговора ни с Мария Белчева – гледайте тази вечер в новинарската ни емисия!