18.7 C
Асеновград
понеделник, 16 септември, 2024
Начало Новини Региона В Пловдив отбелязват Международния ден на майчиния език

В Пловдив отбелязват Международния ден на майчиния език

Пословици и поговорки на 25 езика ще прозвучат на 21 февруари в Пловдив. Поводът е Международния ден на майчиния език. „Чуждестранни студенти от всички краища на света, избрали да учат в Пловдив, почетните консули в града под тепетата, представители на различните общности в града, ученици от езикови гимназии ще се включат в честването на Международния ден на майчиния език“, казват от пловдивската Община.

Уточнява се, че това е петото издание на събитието, което традиционно се организира от Българско-турския литературен клуб. То е  част от Културния календар на Пловдив.

Предавани от поколение на поколение, много от пословиците и поговорките се срещат в различните езици, носейки сходно послание. Тези крилати изрази – анонимни и осветени от опита на поколенията, са образец за наблюдателност и здрав смисъл“, съобщават организаторите.

Посочва се още, че екип на Българско-турския литературен клуб тръгва по стъпките на сурианите – първите християни, които говорят диалект на Исусовия – арамейски език, а за проповедите си ползват класическия му вариант. Момичета и момчета, чийто език е жестомимиката, също ще участват в събитието.