ОУ "Отец Паисий" в с. Мулдава

Община Асеновград спечели финансиране за проект по програма „Красива България“. Стойността на проекта е близо 265 хил. лв., повечето от които ще бъдат осигурени от бюджета на Общината. Със средствата ще бъде санирано училището в с. Мулдава.

„Въвеждане на мерки за енергийна ефективност за сградата на ОУ „Отец Паисий“ – с. Мулдава“ е името на проекта, който ще бъде съфинансиран по Програма „Красива България – 2023 г.“. 115 000 лв. ще бъдат осигурени по програмата, а близо 150 хиляди ще е финансирането от Общината.

Проектното предложение е изготвено и подадено от общинска администрация в началото на годината и след като то вече е одобрено, стана ясно, че ще могат да бъдат извършени строително-ремонтните дейности за повишаване на енергийната ефективност на сградата. Предвижда се направа на топлинна изолация на външните стени, топлоизолиране на покривните пространства, дограмата ще бъде сменена там, където все още е налице старата такава. Ще има и съпътстващи ремонтни дейности. „Проведена бе процедура по Закона за обществените поръчки и беше избран изпълнител. Плановете са строителните дейности да бъдат изпълнени през летните месеци, когато учениците са във ваканция, за да не се нарушава провеждането на учебния процес“, казват от Общината, като добавят, че зам.-кметът инж. Стоян Димитров е посетил лично ОУ „Отец Паисий“, за да извърши оглед преди стартиране на работния процес.

Уточнява се още, че училището в с. Мулдава е едно от малкото учебни заведения на територията на община Асеновград, които все още са без приложени мерки за енергийна ефективност. Счита се, че след финализиране на ремонта тук, ще могат да бъдат отделени средства и за обзавеждане от бюджета на училището. Преди 2 години бе изпълнен цялостен вътрешен ремонт на учебното заведение. Сега бе изразена надежда, че новата учебна година в школото ще стартира и с обновена сграда, която ще бъде много по-енергийно ефективна.