Въздухът в Пловдив бе силно замърсен тази сутрин, заради пожара на сметището край Цалапица. РИОСВ отчете завишени средночасови концентрации на прах. Двете стационарни, измервателни станции в града са отчели следните данни на наличието на фини прахови частици във въздуха:                                                                               – За АИС „Каменица“ – 71 µg/m3 в 7 часа и 106 µg/m3 в 8 часа; 138 µg/m3 в 9 часа;     – За АИС „Тракия“ – 50 µg/m3 в 7 часа и 348 µg/m3 в 8 часа; 119 µg/m3 в 9 часа.         РЗИ – Пловдив публикува на сайта си следните препоръки към жителите на Област Пловдив във връзка с възникналите пожари на територията на областта:                      – Да се избягва проветряването на помещенията при наличие на задимяване или специфична миризма на въздуха!
– Хора с хронични заболявания, бременни жени и малки деца да избягват престоя на открито, в случай на задимяване!
– При наличие на оплаквания за затруднено дишане или друго неразположение да се потърси медицинска помощ!
– Хората да излизат навън с маски на лицето.
Припомняме, че сигнал за възникнал пожар на сметището в пловдивското село Цалапица бе получен в четвъртък около 17.20 часа. Седем екипа огнеборци изкараха тежко дежурство в опит да угасят пламъците. Три екипа на пожарната цяла нощ останаха да дежурят на сметището в с. Цалапица. Около 22.00 часа снощи периметъра на огъня бе ограничен в рамките на сметището с помощта на булдозери. Работата на огнеборците продължи от ранни зори днес, съобщиха от  Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Пловдив. Тежка верижна техника покрива с пръст горещият слой, извозват се и земни маси. Плътен сиво-черен дим от горящото сметище покри снощи с димна пелена Пловдив и населените места в близост. Пловдивчани споделиха, че до към обяд днес са усещали остра, задушлива миризма. Системата BG-ALERT не се е задейства, заради стойностите на азотен и серен диоксит, които са  в норма, обесняват от РИОСВ.
На сайта си екоиспекцията публикува актуални данни към 15:00 часа за замърсяването на въздуха от пожара на депото в Цалапица. Посочени са средночасови стойности на следените замърсители на атмосферния въздух в гр. Пловдив, измерени в двете автоматични станции в града.

Трябва да се има предвид, че нормата за концентрация на фини прахови частици е средноденонощна и е 50 микрограма/м3. Предстои да бъдат събрани всички данни за 24-часовия период, за да се извърши окончателна оценка.                               Регистрират се и завишени стойности по показател „бензен“ в АИС „Тракия“, съобщават още от РИОСВ – Пловдив. От там припомня за дадените от директора на институцията в началото на месец юли предписания до кметовете на Пловдив, Асеновград и Карлово за засилване на противопожарните мерки в регионалните депа за битови отпадъци, разположени на територията на техните общини с оглед на продължителния период с екстремни дневни температури и метеорологичната прогноза за горещо време. Той отново настоява за спазването на това предписание. Пожарникари смятат, че при депонирането на отпадъка фирмата, която стопанисва сметището, е допуснала нарушения, поради което изгасянето на пожара е толкова труден. Но вярват, че до вечерта ще се справят с него.

Снимка: РД“ПБЗН“ – Пловдив