Как да боравим безопасно с отоплителните уреди през студените дни, които прогнозират синоптиците, съветват от Районната служба за пожарна безопасност и защита на населението в Асеновград. 

В период на зимния отоплителен сезон сме, а той е съпроводен с ниски температури и естествено всички жилища се отопляват, но това крие и големи рискове, каза ст. инсп. Щелиян Гочев. 

Ст. инспектор Щелиян Гочев: „Има някои основни правила, които гражданите трябва да знаят и да ги спазват, като целта е недопускането на пожари. Така например масово се използват за отопление дърва и въглища – т.нар. твърдо гориво. Печките на дърва и въглища са много опасни. Превантивната мярка е да не се оставят в близост до горящи печки дрехи за сушене и др. предмети, в близост по-малко от 60-70 см.. Може би най-главната превантивна мярка е да не се оставя печката без наблюдение. Имали сме случай на оставена без надзор печка в стая, в която има и дете, нещо, което доведе до трагичен случай. Второ – не трябва горими уреди и материали да се оставят в близост до печката и не трябва самата тя или димоотводните й тръби да бъдат в близост до горивни покрития на стените, например тапети.

Основна превантивна мярка е да не се изхвърля незагасена изгорената пепел от печката за твърдо гориво. Апелираме към всички граждани да не се изхвърля незагасена пепел на места, където има запалими предмети. Има хиляди случаи на пожари от незагасена пепел. Или незагасена пепел изхвърлена в контейнерите – също много опасен начин на действие. Тази пепел запалва пластмасовия контейнер, оттам запалва автомобили, паркирани в близост и белята става много голяма.

Другият вид гориво за отопление, което се ползва масово у нас е газта. При употребата на това отопление не е чак толкова опасно, защото налягането в инсталациите в самата сграда е  ниско и не представлява пожарна опасност за нас, а пък и във външния край всяка сграда има разпределително табло, за което ние имаме ключове, както и хората от газоснабдяване и при възникване на пожар най-напред спираме газта. Отоплението на газ не е толкова опасно, най-опасно е на дърва и въглища.“