„Чувствам се виновен за случилото се и ще искам прошка от дядо Борис” – заяви пред екип на ТВ САТ КОМ  румънският монах Йоан, който е на служба в Бачковския манастир. Името на отец Йоан беше замесено в конфликт с игумена на Светата обител,разиграл се на 22 юни т.г. За стигането до скандалната ситуация монахът се оправдава с нервния си характер и подвластно на емоциите поведение.

   Припомняме, че екстремно искан отпуск от монах Йоан и отказът на игумена епископ Борис да му даде разрешение още същия ден е довело до конфликт между двамата, за което е било информирано РПУ-Асеновград. Игуменът на манастира обяснява отказа си за отпуск с мотива, че същия ден домакинът на обителта е бил в отпуск и нямало възможност да бъде направен приемно-предавателен протокол за ключове и други манастирски вещи, които били на съхранение при отец Йоан. Но монахът, родом от Румъния, не желае да изчака ден, което амбицира игумена да запечата стаята му със съхраняваните от монаха ключове и другите необходими за издаване вещи. Сутринта обаче вратата на стаята е намерена разбита и монах Йоан заявява, че са му изчезнали документите.

     Обезпокоен от случващото се и от дочут разговор на монах Йоан на румънски по телефона, дежурният полицай в манастира уведомява РПУ-Асеновград с цел да не се предизвика дипломатически скандал.

      Отец Йоан пребивава в Бачковския манастир от 1година и 10 месеца. Тук той пристига от Силистра, като преди това е бил монах в Шипченския и в Троянския манастир. За времето, прекарано в Бачковския манастир, румънският монах се е показал като трудолюбив, но паралелно с това е демонстрирал и качества като непостоянен характер, заядливост, интригантство, нападателност, симулации, манипулаторство, разказаха служители на манастира. Придобилият медийна популярност скандал между епископ Борис и монах Йоан, както и негативното отношение на монаха към братята в обителта и служителите в нея, се явяват повод за оплакване на потърпевшите в РПУ-Асеновград седмица след конфликта.

       По собствено желание интервю за ТВ САТ КОМ даде и отец Йоан, в което на няколко пъти показа чувството си за вина, отрече да са изчезвали от стаята му лични негови документи и изяви желание за искане на прошка от игумена, монасите и служителите на Бачковския манастир. Той иска да продължи пребиваването си в манастира, където му харесва, и не желае да се прибира за постоянно в Румъния, където за монасите няма такива добри условия, както в България.

      По повод публичното оповестяване на кофликта в Бачковската света обител епископ Борис заяви, че ситуацията не заслужава предизвикания обществен интерес, тъй като във всяко семейство, каквото наподобява и монашеското братство в Бачковския манастир, има както добри, така и лоши дни, за които не се алармира пред обществото.