Административно наказание в размер от 4 500 лв. бе наложено от Асеновградския Районен съд на мъжа, работещ като сондьор във фирмата-концесионер, която добива инертни материали в района под манастир „Св. Петка”. 

Инцидентът стана миналото лято, по време на взривни дейности на кариерата за добив на инертни материали в местността Старите колиби по пътя към манастира „Св. Петка Мулдавска”, където  парче от мраморна скала удари в главата 42-годишна асеновградчанка. Тя беше откарана по спешност в интензивното отделение на УМБАЛ „Св. Георги” в Пловдив в изключително тежко състояние, с множество лицево-челюстни счупвания и опасност за живота.

След инцидента Районна прокуратура – Асеновград образува досъдебно производство срещу неизвестен извършител – за невземане на необходимите мерки за сигурност при работа с взривни вещества, при което е допуснато причиняване на средна телесна повреда.

По време на делото, гледано преди броени дни,  Районния съд в Асеновград призна за виновен работник във фирмата, на длъжност сондьор, за това, че е причинил средни телесни повреди на 42-годишната жена – контузия в областта на главата, тежка лицева травма, протекла със загуба на съзнание с последващи промени на съзнанието, остра кръвозагуба с наличие на анемия, довело до разстройство на здравето, многофрагментно счупване на горната и долната челюст, избити зъби, деформации и обезобразяване на пострадалата жена. Всичко това поради немарливото изпълнение на трудовите му задължения във фирмата, наета от концесионера, да обезопасява района преди взривове. Признатият за виновен трябва да заплати глоба в размер 4 500 лв. в полза на държавата, по сметката на Районен съд Асеновград, както и 139.84 лв. на Областна Дирекция на МВР Пловдив за направената експертиза. Решението подлежи на обжалване и протест пред Окръжен съд гр. Пловдив в 15-дневен срок.

В коментар пред медии районният прокурор Калоян Димитров заяви, че след сключено споразумение между фирмата, наета за извършване на обезопасяването на района при взривните дейности и пострадалата, тя няма да предявява иск, а от фирмата ще поемат средствата за лечението и операциите й, които предстоят.