На 13-ти юни се проведоха два важни изпита за учениците от VII и X клас у нас. Националното външно оценяване по български език и литература стартира в 9:00 ч. сутринта за седмокласниците и няколко часа по-късно за десетокласниците. За учениците, които през новата учебна година ще бъдат в VIII клас, този изпит е изключително важен, тъй като от точките, които получат от него, зависи къде ще продължат своето образование. След като изпитът приключи, започнаха коментарите, свързани със задачите в него. По този повод разговаряме с Дияна Шекерова, учител по БЕЛ в СУ „Отец Паисий“, град Куклен, която е родом от Асеновград и с голямо желание подготвя своите ученици за подобни изпити. Тя сподели, че според нея тестът е бил изключително лесен. Това са споделили и нейни ученици, веднага, след като са приключили със задачите. Единственото притеснение сред тях все пак поражда т.нар. теза или задача номер 25. Седмокласниците трябваше да напишат какво внушават стиховете от откъса:

…едно име ново, голямо, антично,

като Термопили славно, безгранично

Откъсът е от „Опълченците на Шипка“ – произведение, което не е сред предпочитаните от децата за изпити. Всъщност в конкретния откръс героизмът на родните опълченци е сравнен с пример от световната история, а именно – битката при Термопили, при която малобройната войска на спартанците се опълчва срещу многобройната такава, изпратена от владетеля Ксеркс. Откъсът е познат на децата, разглеждан е в училище и не би трябвало да ги затрудни, коментира Шекерова, като допълни, че учениците все пак предпочитат да пишат по произведения като „По жътва“, „Неразделни“ и др., които са по-близки до тях и съответно по-разбираеми.

Трябва да споменем, че в първата задача, представляваща текст и въпроси, свързани с него, на които учениците трябваше да отговорят, бе споменат Асеновград и по-специално Палеонтологичният музей в града. Текстът е свързан с разкопките на Димитър Ковачев, чието име носи и самият музей.

Учениците имаха и задача да преразкажат текст. Самият той е бил разбираем, лесен за запомняне, но те са предпочитали да преразказват от името на герой, а според задачата трябваше да го направят от името на неутрален разказвач, което, практиката показва – е по трудно за тях, стана ясно още от разговора ни с Дияна Шекерова. А тя преподава и на десетокласници. Ето защо нямаше как да не я попитаме и за техния изпит. По нейните думи Националното външно оценяване и за учениците от Х клас е било лесно, но и те са срещнали трудност най-вече при писането на теза. Откъсът, който се падна на учениците от X клас, бе от „Гераците“ – произведение, което те харесват и са имали голямо желание да пишат по него.

И така, за тези, които са се подготвяли през годината, явно изпитите не са се оказали трудни. Ако четат повече книги, учениците биха се изразявали много по добре, и подобни изпити не биха ги затруднили, допълни преподавателят по БЕЛ Дияна Шекерова.

Следващото НВО за седмокласници и десетокласници ще се проведе в петък, 16-ти юни. То ще е по математика.