Чака ни още много работа, но ще направим всичко възможно да пуснем водата тази вечер, както бяхме обещали. Това каза инж. Мегленчев, шефът на ВиК – клон Асеновград.

Аварията е доста голяма и се оказа, че не е само една каза инж. Мегленчев. Мислихме, че сме я отстранили, но след като пуснахме водата, аварията изби на друго място. Новата авария обаче е в участък, в близост до който минават захранващи 20 киловолтови кабели на ЕВН, които захранват кв. Лозница, кварталът около Болницата и самите помпени станции на ВиК. За да продължат работата си, работниците на ВиК се наложи да изчакат екип на енергото, който трябваше да локализира точното местонахождение на кабелите с високо напрежение, за да продължат с изкопната дейност, при която да се отстрани новата авария.

За голямо съжаление, навремето, когато са правили водопровода в местността Лаково, не са поставени метални тръби, а етернитови, обясни Мегленчев. Етернитовите тръби се износват, каза той, или се износва уплътнението на муфата, където са снадките на тръбите. Така че за голямо съжаление, чака ни доста работа. Не мога да кажа кога точно ще отстраним аварията, но и да пуснем водата след 18,00 ч., докато напълни системата, ще мине време. Това е важно да се разбере, тъй като ВиК не е енергото,  каза той, и ние не можем да пускаме и спираме водата като с шалтер. Във връзка с коментарите на граждани, че миналата вечер водата не е спряла, както бе обявено в 18,00 ч., а часове по-късно, той обясни, че е нужно време след като се спре водоподаването, водата да се изтече от водоемите. Това е обяснението, че в чешмите имаше вода до късно през нощта.

Използвахме момента, в който водата беше спряна и почистихме и 4-те водоема (два по 1000 кубика и два по 800 кубика), които не са били почиствани от повече от 20 години, обясни инж. Мегленчев. И четирите водоема са били изметени и почистени за да няма песъчинки и отлагания.

Освен ремонта по тръбите и почистването на водоемите от наноси, работниците от ВиК са монтирали и кран, липсата на който до голяма степен е създавал проблеми при аварията на ул. Дружба. При тази авария също се спираше водоподаването за целия град, тъй като ставаше смесване на водите, каза той. Сега с монтирането на този кран, това спиране на водата ще отпадне. Стане ли авария на ул. Дружба, примерно, вече ще се спира водата само за определения участък, не навсякъде.

 

Тръбите почти в целия град са етернитови, обясни шефът на ВиК, това е причина за честите аварии. Там, където сме подменили етернитовите с полиетиленови, вече няма никакви проблеми. Това са улиците „Гоце Делчев”, ул. „Тракия”, ул. „Оборище”, участъкът от църквата „Св. Атанасий” до Пазара, където също тръбите бяха сменени с полиетиленови. Но където има етернит, проблеми ще има, категоричен беше Мегленчев.

Друга причина за честите аварии на помпена станция Лаково е падналата подпорна стена под станцията. В момента заради авариите в тръбите, водата избива в основите на подпорната стена, обясни той. Следствие на авариите, стената може да рухне, каза Мегленчев. Стената е укрепена със стъпка в основата й, но водата избива между фугите и самата стена и ние нямаме друга алтернатива освен да отстраним аварията.