На скандали и разгорещени спорове станаха свидетели всички присъстващи на днешната сесия на Общински съвет – Асеновград. Повод за пререканията стана предложението да бъдат дарени земи на Бачковския манастир. Напомняме каква е причината да бъде извършено подобно дарение –  още в началото на миналата седмица кметът на Асеновград д-р Емил Караиванов заяви, че Общината предлага алтернативни земи на Бачковската света обител, като компенсация за манастирските в с. Боянци. Те не могат да бъдат използвани, тъй като самонастанили се роми са построили там незаконни постройки, уточни Караиванов. На днешната сесия на ОбС – Асеновград първи по темата се изказа Костадин Яков от политическа партия ГЕРБ. Той повдигна въпроса относно възможността въпросното дарение да бъде оспорено с времето и проблемът да се задълбочи още повече.  На това твърдение и отправени юридически въпроси от страна на Яков отговори началникът на правния отдел към Общината Пенка Кисова. Костадин Яков отправи и обвинение към кмета на Асеновград, че докладната, относно преложението за дарение, е предоставена пред съветниците само преди 2 дни. Поради това те не са имали достатъчно време да се запознаят с нея. В отговор д-р Емил Караиванов заяви, че по този начин и с тези обвинения просто се търси конфликт.  В разгорещения спор се включи и кметът на с. Боянци Димитър Димитров, който се опита да убеди съветниците, че трябва да гласуват „За” въпросното предложение, за да се направят първите стъпки по решаване на дългогодишния проблем.

  Всички тези спорове провокираха игуменa на Бачковския манастир архимандрит Симон също да изкаже своето мнение. Той заяви, че каквото и решение да се вземе днес, какво ще стане по-нататък зависи от позицията на Св. Синод.

  В крайна сметка предложението да бъдат дарени земи на Бачковската света обител не бе прието от общинските съветници. Това накара част от присъстващите да напуснат залата ръкопляскайки и подхвърляйки иронични забележки.

  А минути след като стана ясно, че съветниците не приеха предложението по спорната точка, архимандрит Симон сподели, че по този начин се отнема правото на Българската православна църква да вземе решение по въпроса със земите на Бачковския манастир. А кметът на Асеновград заяви, че възнамерява предложението да бъде предложено за гласуване и на следващата сесия.