Служители от държавните горски стопанства Славейно, Ардино, Златоград,
Смолян, Смилян, Селище и на централното управление на ЮЦДП, се борят с възникнал вчера следобед пожар. Пламъците са активирани в следствие на мълния, паднала в иглолистна гора в землището на селата Гълъбово, Сливка и ардинското село Любино, информира на фейсбук страницата си ЮЦДП.
Към момента пожарът е ограничен, но е обхванал площ от около 15 декара. Горските  слъжители гасят пламъците ръчно, правят просеки и минерализовани ивициПреглед (отваря се в нов раздел) около огнищата. В близост до огнището се прокарва просека с тежка верижна машина на Южноцентрално държавно предприятие-Смолян, за да се осигури достъп на противопожарните автомобили до пожара. Теренът е силно пресечен и е в труднодостъпната местност, което допълнително затруднява гасенето. През цялата нощ горските служители са гасили и дежурили в района на пожара. Борбата с огъня продължава, като на помощ са се притекли и доброволци от близките населени места, пишат още от държавното предприятие.
Мълния е причина за пожара вчера и в землището на с. Купен, община Мадан, където са се запалили сухи треви в близост до смесена гора. Огънят е овладян бързо,  а проливният дъжд, паднал в района помогнал за пълното му загасяване . В  районите на пожарите при с. Априлци, с. Ветрен, с. Отец Паисиево, с. Добри дол и гр. Стрелча, също има дежурни екипи с горски служители от териториалните поделения на Южноцентрално държавно предприятие, които помагат в гасенето на огъня, информират от ЮЦДП.

Снимка: ЮЦДП