Звено, което да бъде обучено да се занимава с всички дейности и разпореждания свързани с незаконното строителство има идея да се сформира в общината, каза на брифинг зам.-кметът Манол Генов. Идеята да бъде сформирано такова звено беше отбелязано и при приемането на новата структура на общината, допълни още той. Служителите, които ще бъдат включени в него, ще се обучат как се попълват документите и констативните протоколи относно незаконното строителство на територията на община Асеновград.

Жалби за незаконно строителство постъпват непрекъснато в общината, каза зам.-кметът. За да бъде ограничено то е много важен режимът за издаване на строителни разрешения за ново строителство, на основни ремонти и др. При него съществува порочна практика, която се опитваме да изкореним. Не сме успели!  Факт са жалбите за незаконно построени огради, навеси, външни тоалетни, пристройки, даже и сериозно строителство- 4-та категория, каза зам.-кметът.

От години тази порочна практика е съществувала, заяви Манол Генов. Контролът е изключително занижен. Не искам да прехвърлям вината върху предните управляващи, ние като екип също имаме вина за това, особено с новите изменения на Закона за изменение на територията, допълни още той. 

На общината са дадени изключително големи права, но същевременно са вменени и задължения по отношение на законното строителство. Видно е че по редица известни и неизвестни причини хората, които се занимават с незаконното строителство в общината не се справят, заяви зам.-кметът. За целта предстои да бъде сформирано звеното, което ще се занимава с всички дейности, свързани с незаконното строителство. Манол Генов каза още, че не може да коментира дали поради незнание, съзнателно, умишлено или несъзнателно служители не попълват правилно протоколи, но заяви, че при всички случаи мерки ще бъдат взети, защото не може един дългогодишен служител да не знае как се попълва протокол, заключи зам.-кметът.