НАП

От днес стартира приемът на декларациите пред работодателите за данъчни облекчения за родители.

Тази година сумите, с които може да се намали общата годишна данъчна основа при ползване на данъчно облекчение за деца са: 4500 лв. за 1 дете, 9000 лв. за 2 деца и 13 500 лв. за 3 и повече деца, като родителите ще получат съответно за 1 дете до 450 лв., за 2- до 900 лв и до 1350 лв. за 3 и повече деца. 900 лв. е думата за отглеждане на едно дете с увреждания.

От приходната агенция уточняват, че новите, по-високи данъчни облекчения, ще се прилага еднократно само за доходите от 2021 г. За да се възползва от данъчните облекчения, физическото лице в това число и  едноличните търговец, през настоящата година е необходимо да са получавали  доходи, облагаеми с годишни данъци. Родителите  без доходи, или само с необлагаеми такива като обезщетение за майчинство например, както и само с доходи, облагаеми с окончателен и/или патентен данък, не могат да се възползват от облекченията, но тази възможност се дава на другия родител.

Както е било  до сега данъчните облекчения могат да се ползват по два начина- в периода от 30 ноември до 31 декември 2021 г.-с подаване на декларация пред работодателя по основния трудов договор. И с подаването в НАП на годишната данъчна декларация от 10 януари до 03 май 2022 г.