В сградата на Министерството на труда и социалната политика Фондът на фондовете подписа първите си две споразумения с финансови посредници „Микрофонд“ АД за 2 млн. лв. и „СИС Кредит“ АД за 1,4 млн. лв. Средствата са осигурени от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014- 2020 и са първите схеми за финансов инженеринг, реализирани през този програмен период.

От месец януари 2018 г. 3,4 млн.лв. ще бъдат достъпни за много хора в България, които имат добри идеи, но няма кой да ги финансира. От Министерството на труда подчертаха, че основната цел е да бъдат подкрепени предприемчивите българи, които имат идеи, но поради липса на опит, активи и ликвидност на предприятията,  нямат достъп до кредитен ресурс от банките. Целта е също така да бъдат подкрепени младите безработни българи, особено ако са в районите с висока степен на безработица в България, където често общината е единственият работодател.

Кредитите ще бъдат насочени към стартиращи фирми и социални предприятия, както и към предприятия, създадени от хора, които са безработни повече от 6 месеца, лица с увреждания и младежи до 29 г.  Размерът на предоставяните кредити ще бъде от 5000 лв. до 48 895 лв., а срокът на погасяване на заемите е до 10 години с възможност за 2 годишен гратисен период. Лихвеният процент на микрокредитите към крайните получатели е конкурентен, варира между 2.9 и 7,2 %, защото средствата от ОПРЧР са с нулева лихва, а частното съфинансиране, предоставено от финансовите посредници, представлява 20 или 30% от кредита. Очаква се в началото на следващата година да са отворени за кандидатстване кредитните инструменти. В подкрепа на предприемачите през следващата година ще заработят и консултантските услуги, които ще подпомогнат бъдещите предприемачи в бизнес планирането, предоставяйки разнообразни услуги и обучения. За целта ОПРЧР е отделила 5 милиона лв. и 173 проекта са в оценка.