Емблемата на Асновград – Асеновата крепост, беше преобразена до неузнаваемост  на големиия християнски и народен празник Димитровден. От местността „Метоха“ кметът на община Асеновград д-р Емил Караиванов включи художественото осветление на крепостта и крепостната зона. Символът на Асеновград грейна, облян в светлина от над 200 прожектора и озарен от фойерверки на фона на песента „Притули се планината“ в изпълнение на „Мистерията на българските гласове“. Атрактивното осветление, което ще стане отсега нататък обичайна красива гледка за туристи и случайно преминаващи през Асеновград, е част от реализацията на проекта „Асеновград-свещената порта на Родопите“. Прожекторите по художественото осветление са 230, плюс още 40 – за парковото осветление. При демонстрационното включване на артистичното осветление ръководителят на проекта инж. Стоян Димитров сподели своите надежди, че новата визия на крепостта и реновираната местност около нея ще я направят още по-привлекателна за туристите и самите жители на града. Асен Гьошев от строителен консорциум „Асенова Крепост“ връчи символичен ключ на кмета Караиванов.

„Асеновград – свещената порта на Родопите“ е на обща стойност над 3 млн лв, като 2,6 млн е безвъзмездното финансиране от еврофондове, а над 600 хил. лв – собствен принос на община Асеновград. Оформени са вече и кътове за отдих, монтирани са пейки. Обектът ще бъде оборудван с електронна многоезична тургайд система. Ще се доставят и монтират 2 видеостени, на които ще се излъчват рекламни филми за Асеновата крепост и основните туристически забележителности в общината. За пресъздаването на историческата действително е експонирана вече и част от средновековна техника като балисти, катапулти, таран и бойна кула. Проектът трябва да приключи до 28 декември тази година.

По стара българска традиция асеновградчани изразиха своята радост от случващото се, като извиха кръшно хоро под звуците на песните на Любомир Петов в съпровод на гайдаря Стефан Янев и акордеониста Димитър Ангелов.