От утре до 29-ти август ще се проведат общо 41 държавни зрелостни изпита в повече от 660 училища в страната. Подадените заявления за явяване на матурите са над 14 хиляди. Изпитите могат да бъдат положени от зрелостници, които не са били допуснати на миналите сесии, по някаква причина са ги пропуснали или са получили слаба оценка при предишно явяване, уточняват от Министерството на образованието и науката.

На 25-ти август, четвъртък, т.е. утре, ще се проведе зрелостният изпит по български език и литература. Най-много зрелостници следва да се явят на него. Повече от 7700 са подадените заявления за участие в матурата по БЕЛ.

На втората матура в петък, 26-ти август, трябва да се явят точно 2 401 зрелостници. Те имат право да изберат между 24 предмета. На този ден ще се проведе и здължителния изпит за придобиване на професионална квалификация. Тук пзодадените заявления са над 2 800.

ДЗИ по желание са предвидени за 29-ти август. На нея са изявили желание да се явят по-малко от 1000 зрелостници. Техният избор е между 15 предмета. „От 8.30 часа ще бъдат матурите по математика, философия, история и цивилизации, география и икономика, биология и здравно образование  по общообразователната подготовка, а по руски език – по профилираната. От 14 часа на 29 август ще се проведат и изпитите по английски, руски, немски език, по физика и астрономия, химия и опазване на околната среда. Те са върху знанията от общообразователната подготовка“, уточняват от МОН.

Най-много 100 точки могат да бъдат изкарани на матурата, като тази година за първи път изпитът се смята за успешно положен най-малко при 30 изкарани точки.

От образователното министерство напомнят: „Зрелостниците трябва да носят удостоверението си за допускане до изпит и документ за самоличност. Необходимо е също да се явят в училището поне 30 минути преди началото на матурата. На всички изпити, с изключение на този по професия, се пише с черен химикал“.