В навечерието сме на най-светлия празник за християните – Коледа. Днес е Бъдни вечер и цялото семейство се събира, за да почете традицията и да седне на трапезата, която не е важно да е отрупана с ястия, но е задължително те да са постни и да са нечетен брой. Обикновено се подготвят храни, които набъбват, за да е плодородна годината, като фасул, ориз, жито и др. Слагат се още постни сарми, сладкиши, плодове. Особено важна е питката – по традиция тя е содена, но може да се приготви и с мая. В нея се слага монета и който я намери, ще му върви през цялата година. След като всички станат от масата, тя не се вдига – оставя се парче от питата и другите ястия за Господ.
Предлагаме Ви една рецепта за традиционнен за Бъдни вечер сладкиш – тиквеник или баница с тиква:
1 пакет точени кори за баница
1 тиква (средна по големина)
200-300 гр. орехи
1 ч.ч. захар
2-3 с.л. канела
2-3 с.л. олио
По желание се приготвя захарен сироп от 1 ч.ч. захар и същото количество вода.
Тиквата се настъргва и се смесва със захарта, смлените орехи и канелата. Плънката се слага върху корите за баница, които преди това се намазняват с олиото. Навиват се по два листа кори, докато се запълни една тава. Пече се на 180 градуса до лек загар. След като се извади, тиквеникът се намазва с мед и може да се залее с изстиналия захарен сироп.