„За теб, Българио”„Кой ще каже какво е любов”, , „Горчиво вино”, „Не всичко е пари, приятелю”, „Телефонна любов” – всички тези хитове, познати на малки и големи българи са част от творчеството на големия композитор – Тончо Русев. Талантливият музикант ни напусна след кратко боледуване на 85-годишна възраст, 10 дни преди да отпразнува рождения си ден.
Тончо Русев е роден на 20 април 1932 г. в гр. Бургас. Установил музикалните заложби на сина си, баща му продава своя часовник, за да му купи тромпет. По-късно бъдещият композитор завършва Музикалната академия именно със специалност „Тромпет“. Автобиографията му след това е забележителна – той е един от основателите на оркестъра на Сатиричния театър и е в първия състав на Биг-бенда на Българското национално радио, основател е на оркестър „Балкантон“, става директор на дирекция „Българска естрада“, работи като музикален продуцент, а от 1996 г. е на свободна практика. Междувременно създава над 1000 песни, голяма част от които се превръщат в незабравими хитове и любими мелодии на няколко поколения. Песните му се изпълняват от известни български изпълнители, сред които Лили Иванова, Васил Найденов и Веселин Маринов, а самите негови парчета често са създадени по текстове на български поети като Елисавета Багряна, Иван Вазов, Дора Габе, Дамян Дамянов и много други.
Веднага след като бе съобщено за смъртта на големия българин, известни певци, родни и международни издания започнаха да споделят в социалните мрежи емблематични песни на композитора и да изказват своята признателност към труда му.
Поклон пред паметта му!