Страната ни отбелязва ръст от близо 30% на нощувките, осъществени при вътрешния туризъм. Данните отчитат броя на българите, почиващи в страната през месец май, по информация на Министерството на туризма.

Данните на Евростат за месец май 2024 г., спрямо предпандемичния май 2019 г., показват, че България е сред водещите държави в Европейския съюз по ръст на нощувките осъществени при вътрешния туризъм. Статистиката на Евростат потвърждава тенденцията за увеличение на интереса на българи към туризъм в страната и ни отрежда 5-то място сред държавите в ЕС, казват от Министерството на туризма. През пролетния месец преди 5 години регистрациите на български туристи  в местата за настаняване с 10 и повече легла у нас са малко над 310 хиляди, като са реализирани съответно близо 575 хиляди нощувки. През настоящия месец май регистрациите на български туристи  са над 370 хиляди, като те са реализирали повече от 740 хиляди нощувки. Това е около 29% увеличение.

Родните туристи са предпочели да пътуват до Столична община, а също така и до общините Варна, Велинград, Пловдив и Несебър. Статистиката за възрастта на туристите показва, че повече от половината от тях са до 44 г.