В нощта на събота срещу неделя отново ще преминем към зимното или астрономическото часово време. За пореден път тази смяна се прави в деня за избори у нас и така може да се каже, че избирателите отново ще имат един час повече за размисъл.

В нощта на 26-ти срещу 27-ми октомври, ще преминем към т.нар. зимно часово време. Освен че това, както винаги, ще се случи в събота срещу неделя, започва да става практика да връщаме часовника с час назад и в деня на избори в страната. Може би това се обуславя от факта, че избори вече има доста често, а преминаването от лятно към зимно часово време винаги е през последната седмица на месец октомври. На 29-ти октомври миналата година 4 ч. сутринта „се превърна“ в 3 ч. Тогава това бе непосредствено след поредния ден за размисъл, тъй като на 29-ти бяха местните избори. Така избирателите получиха автоматично още един час да размишляват за кого да гласуват. Сега, в последната неделя на октомври, отново ще има избори – този път парламентарни, и ситуацията се повтаря. Почти всяка съвременна електроника ще извърши смяната на часа от 4 на 3 автоматично. Трябва да се справим с тази работа сами единствено ако имаме от познатите стари аналогови часовници.

А ако приемем за положителното това, че ще имаме час повече в изборния ден, то със сигурност за много хора е неприятно това, че светлата част от денонощието става по-малка. Ще се стъмва по-рано, което действа негативно на настроението ни в повечето случаи. Самата промяна не се отразява добре на здравето на хора с хронични заболявания, а може би и на всички, които следва да променят изградения си дневен режим. Ето защо се очаква тази смяна на часа в бъдеще да отпадне и у нас. Макар че всички сме доволни, когато преминаваме към лятното часово време през март и денят става по-дълъг.