На днешния 31 август Православната църква чества няколко празника. Първият от тях е Полагане честния пояс на Пресвета Богородица. Освен дрехата ѝ, между останалите вещи се запазил и нейният пояс, който след Успението й бил поверен по поръка от самата нея на апостол Тома.  Честният пояс на Пречистата Божия Майка при донасянето си в Константинопол бил положен в златна ракла и запечатан с царския печат в храма, построен от благочестивия цар Теодосий Младши.

Днес Православната църква почита и един от най-големите и значими Константинополски патриарси – Свети Генадий. Генадий I първо е бил игумен на манастир в Константинопол, а по-късно приел престола на Константинополската патриаршия след свети Анатолий, при царуването на император Лъв Велики.

Третият на когото църквата отдава почит днес е Св. свещеномъченик Киприан. Той бил високо  оценен от Картагенската църква. Бил ръкоположен за дякон, а след това и за презвитиер. След смъртта на епископ Донат, по единодушното желание на клира и народа Киприан бил избран за картагенски епископ. Свети Киприан, епископ Картагенски, е сред най-забележителните отци и учители на Църквата от III век. Той живял във време, когато върху Христовата Църква връхлитали както външни гонения от страна на езичниците, така и вътрешни разпри с еретиците и разколниците. Свети Киприан станал образец за мъжествен архипастир, пострадал за името Христово и положил душата си за своето паство, и на разумен строител на вътрешния църковен живот. Той оставил многобройни съчинения, в които засяга разнообразни богословски въпроси и решава почти всички недоумения, възникнали по негово време във връзка с вътрешното благоустройство на църковния живот.

Днес имен ден празнуват носещите имената Киприан, Киприян, Генадий, Гена, Генка, Гено и производните им.