Сирни заговезни
Сирни заговезни

Православните християни отбелязват днес Сирни Заговезни. Денят е наричан още Прощална неделя, Проклади или само Прошка. Той се чества винаги седем седмици преди Великден и след него започва най-продължителният и строг пост през годината. Възкресение Христово през настоящата 2023 година е на 16 април. На този ден вярващите пречистват душите си, изпълват с мир и любов сърцата си, за да посрещнат възкръсналия Христос.
На Сирни Заговезни всеки иска прошка от хората около себе си – от най–близките и любими хора до приятели и познати. Правилото е по-младите да искат прошка от по-възрастните от тях за огорченията и обидите, които волно или неволно са им причинили. Важно е също и всеки да прости сам на себе си, както и на тези, които са го наранили.
„Ако простите на човеците съгрешенията им, и вам ще прости Небесният ви Отец; ако ли не простите на човеците съгрешенията им, и вашият Отец няма да прости съгрешенията ви“ – от Евангелие на Матей, гл. 6: 14 – 15
Според обичая искащият прошка се обръща с думите „Прощавай“ , а отговорът гласи: „Простено да ти е, Господ да прощава“.
Важно е прошката да бъде истинска и искрена, поискана и дадена от душа и сърце. Само тогава има смисъл и носи пълно освобождаване от болката, гнева и желанието за отмъщение, заради нанесената обида и причиненото зло. Единствено по този начин ще бъде постигнат душевен мир и хармония.
Сирни Заговезни е ден, в който вярващите се подготовят за големия Великденски пост и се приема като „последно облажаване“. На трапезата се слагат баница със сирене, варени яйца, варено жито, бяла халва с ядки и други, но без месо, разрешава се само риба. Родителите събират в своя дом синовете и дъщерите си, заедно с техните семействата и се радват на внуци и правнуци. Извършва се ритуалът по прощаване, както и най-забавният за децата обичай хамкане. На червен конец се връзва парче бяла халва или яйце и най-възрастният мъж в семейството завърта конеца. Всеки около трапезата се опитва да отхапе от халвата или яйцето само с уста без да ползва ръце. След края на ритуала конецът се запалва, нарича се и гадае за здраве, за бъдещата реколта, плодовитостта на добитъка или за предстояща женитба. Децата намазват ръцете си с въглен, за да не ги хващат уроки, също така се палят и прескачат огньове за здраве. В различните райони на страната ни има и характерни за мястото традиции и обичаи, свързани със Сирни Заговезни. Общото за всички е, че приемат прошката, забравят лошото и продължават напред с чисти мисли.