На 9 май православната църква отбелязва пренасянето на мощите на св. Николай Мирликийски чудотворец от балканските земи в италианския град Бари. Народът нарича този празник Летен Никулден или Летни св. Никола.
Празникът се отбелязва още от 1087 година. Според народните вярвания, на този ден не трябва да се работи, за да не се разгневи светецът и да накаже хората с природни бедствия. Жените не трябва да шият, защото с иглата ще избодат очите на св. Никола.
Паметта на Св. Николай честваме два пъти през годината: на 6 декември, когато светителят се представил на Господа, и на 9 май – денят на пренасяне светите му мощи от град Мир (Древна Лигия) в Бари (Италия). Всеки четвъртък през годината е също посветен на неговата памет.
Светите мощи на Николай Мирликийски Чудотворец били пренесени от Мир в Бари, където живеело многобройно гръцко население , по времето на византийския император Алексий I Комнин . Мощите били тържествено посрещнати от епископи, свещеници и възторжения народ на 9 май 1087 г., откогато е установен днешният празник, наричан у нас „летен свети Никола“.
Мощите на св. Николай почиват в гр. Бари до днес във величествената базилика, издигната в негова чест.
Службата, извършвана този ден в чест на светителя е съставена през 1097 г. от руския православен инок на Печерската обител Григорий и руския митрополит Ефрем.