На 26 януари имен ден празнуват Живко , Живка и Зоя
Днес е празник на живота и избавлението, а имен ден празнуват Живко , Живка и Зоя.
Името Живко има славянски произход и означава „жизнен“. То е израз на родителското желание детето да е живо и здраво. А името Зоя е гръцка форма на Живка, тъй като то произлиза от Zoi, което значи “живот”.
Поради тази причина имената Живко, Живка и Зоя празнуват и на днешния ден, освен в първия петък след Великден, когато Църквата чества Св.Богородица-Живоприемни източник.
Честването на 26 януари се свързва деня на преподобни Ксенофонт, Мария и синовете му, наричан празник на живота и избавлението. Легендата разказва как преп. Ксенофонт и съпругата му Мария изпратили синовете си Йоан и Аркадий да се учат в Бейрут. По пътя обаче братята преживели корабокрушение, което ги разделило. След като страшната вест достигнала до родителите, те веднага получили видение, че децата им са живи и здрави. След като щастливото семейство отново се събрало, в знак на благодарност към Божията милост, Мария постъпила в манастир и била удостоена с дара на чудотворството. Йоан, Аркадий и Ксенофонт пък се отдали на отшелнически живот в пустинята. Семейството било причислено от църквата в лика на светците.