График на учебното време през предстоящата 2024/2025 учебна година е публикуван за обществено обсъждане на сайта на Министерството на образованието и науката. Графикът е отворен за становища и предложения от всички заинтересовани страни, казват от МОН. Едно от интересните предложения, най-вече за учениците, е да има две по-дълги ваканции. „В календара са отразени изискванията за точно определен брой учебни дни за отделните випуски. Съгласно зададеното по Закона за предучилищното и училищното образование начало на учебното време, графикът позволява по-дълга зимна ваканция от 13 дни“, посочват от образователното министерство. Така покрай Коледа учениците се предлага да почиват от 24-ти декември до 5-ти януари включително.  За сметка на това, те ще имат едва три дни почивка в началото на ноември (от 1-ви до 3-ти ноември) и един между двата учебни срока (4-ти февруари). Следваща ваканция от 10 последователни неучебни дни ще могат да ползват учениците от I до XI клас в периода 12-ти – 21-ви април, а дванайсетокласниците ще имат 5 дни почивка – от 17-ти до 21-ви април.

От МОН припомнят, че с промяна в Наредбата за приобщаващо образование се даде възможност на учениците да ползват до 15 дни отсъствие от училище по семейни причини, които освен при здравословен проблем, могат да се вземат и при неотложни пътувания.

Както винаги, неучебни ще са дните, в които се провеждат държавните зрелостни изпити и националните външни оценявания за VII клас. Матурата по български език и литература се предвижда да бъде на 20-ти май, а тази по профилиращ предмет или професия – на 22-ри май. Изпитите от националното външно оценяване в VII клас следва да са на 18-ти юни (български език и литература) и 20-ти юни (математика). И сега за всички останали класове учебни ще са дните, в които се провежда национално външно оценяване в X и IV клас. За десетокласниците изпитите по български език и математика са съответно на 13-ти и 16-ти юни, а за четвъртокласниците на 29-ти и 30-ти май.

Ето и самите графици:

график изпити

график неучебни дни