На 11 август Българската православна църква отбелязва двоен празник в чест на Свети дякон Евпъл и Света мъченица Сузана.

Свети Евпъл разпостранявал християнското учение в Сицилия по време на император Диоклециан. Бил подложен на страдания и  мъчения, които приключили на 11-ти август, с отсичане на главата му. Но преди да се изпълни смъртната му присъда, Свети Евпъл помолил своя мъчител  Калвисиян да му остави време да се помоли. Когато войниците повели светия мъченик на смърт, ги съпътствала голяма тълпа народ, сред която имало немалко християни, които тайно спазвали вярата си. Когато достигнали мястото, Свети Евпъл спрял. След това се обърнал към народа, взел Евангелието, което винаги носел със себе си, отворил го и започнал да чете за Христовите чудеса и да ги поучава да познават истинския Бог, и мнозина от езичниците се просветили със светлината на Христовата истина. След това свети Евпъл започнал да се моли на Бога и до него достигнал глас свише:

– Блажен си ти, Евпле, Мой добър и верен рабе, ела и влез в радостта на твоя Господ и се наслаждавай на покой заедно с всички, които от векове са Ми благоугодили!

На днешния ден църквата отдава почит и на Света мъченица Сузана. Света Сузана (Сосана) била дъщеря на презвитер Гаваний. Самият той бил брат на тогавашния римски папа Гай. Тъй като добре познавал езическите философи, Гавиний бил изучил отлично и Свещеното писание. По съвета на брат си, той написал много книги, като опровержение на езическите заблуждения. Дъщеря му, Сузана, се отличавала с ум, телесна и духовна красота. Император Диоклециан поискал я направи жена на своя син Максимиан. В действителност той не бил син на Диоклециан, а бил осиновен от него и произхождал от много близки роднини на императора. Тя отказала да се омъжи и това разгневило императора. Била подложена на страшни мъчения. Главата ѝ била отсечена. Светият папа Гай осветил къщата, в която била пролята кръвта на мъченицата, за храм и отслужвал в нея Божествени служби. Името Сузана произлиза от древноеврейската дума за лилия – символ на чистота и непорочност.  На 11-ти август имен ден празнуват всички с имената Сузана и Лиляна. Освен днес носещите име Лилия празнуват и на Цветница.

Също така днес  църквата отбелязва седма неделя след Петдесетница със Златоустова света литургия.