Засилен митнически контрол на пътуващите до Обединеното кралство от летищата на София, Бургас, Варна и Пловдив извършиха митнически инспектори в рамките само на една седмица през ноември. Проверени са около 30 полета и в резултат са задържани над 280 хиляди къса цигари. Най-много от тях са задържани на столичното летище, а в сравнение с останалите проверени, пловдивското остава на последно място с малко над 35 400 къса, намерени сред багажа на пътуващи.
Всички тютюневи изделия са с български бандерол. Общо 30 са съставените актове за нарушения на митническото законодателство. От Агенция „Митници“ припомнят, че всички използващи въздушен транспорт, могат да изнасят от страната най-много до 40 кутии цигари с български бандерол. Това е в случай, че пътуват за друга държава членка на Европейския съюз. До 10 кутии е ограничението при пътуване за трета страна. Особено важно е и пътуващите да се запознаят с разпоредбите в държавата, в която пристигат, тъй като там лимитите могат да са още по-ниски.
Колкото до глобите у нас – ако се пренасят по-големи количества от позволеното при пътуване за страна от ЕС санкциите са между 1000 и 4000 лв. , и то при първо нарушение, при повторно – скачат на 3000 до 6000 лв. При пътуване за страна извън ЕС глобата е от 200 до 250 на сто от продажната цена на цигарите. Разбира се, стоките, предмет на нарушение, се задържат.
От началото на тази година на летището в столицата са съставени глоби на стойност над 130 000 лв. за подобни нарушения. По-голямата част от пътниците са били на полети за Лондон.