Министерство на отбраната обявява прием на кандидати за обучение по начална военна подготовка. До 360 човека ще се подготвят в Плевен, Велико Търново и Варна, съобщава сайта на ведомството
Министерството на отбраната организира четири курса за начално военно обучение на български граждани- в Единния център за начална военна подготовка в Плевен, в Националния военен университет „Васил Левски“ във Велико Търново и във Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ във Варна.
Началната военна подготовка ще включва повишаване на основните физически качества, придобиване на умения за действие с въоръжение и стрелба с леко стрелково оръжие, изпълнение на строеви хватки, изучаване на задълженията на войника, оказване на първа медицинска помощ.
За времето на обучението на кандидатите се осигурява настаняване, хранене и униформа, безплатно медицинско обслужване и задължително застраховане.
Необходимите условия за кандидатстване са поместени на сайта на Министерството на отбраната.
Предвижда се първият курс по начално военно обучение да се състои в Единния център за начална подготовка в Плевен в периода 12 март – 5 април т.г.
Кандидатите могат да подадат документи до 16 февруари във военните окръжия в областните градове, отдел „Столичен“ – за София, отдел „София-област“ – за Софийска област, или в офисите за водене на военен отчет в общините/районите.
Следващите курсове ще са във Велико Търново, Варна и отново в Плевен, като планираното обучение трябва да приключи на 26 октомври 2018 година.