Близо 60 400 седмокласници се явиха на Национално външно оценяване по български език и литература през вчерашния ден. „До момента в МОН има постъпила информация за една анулирана работа“, съобщиха от образователното министерство, на чийто сайт бяха публикувани отговорите на тестовата част от изпита, часове след като той приключи. Дори в последната задача, предполагаща изготвяне на теза върху откъс от „Опълченците на Шипка“, има посочени насоки, по които учениците би трябвало да са се водили при оформянето на своя отговор. Така часове след изпита седмокласниците вече бяха горе-долу наясно с точките, които са получили на теста, разбира се ако са запомнили какво точно са отговорили. Припомняме, че седмокласниците трябваше да преразкажат подробно и текст от името на неутрален разказвач за момиче, което расте и се смалява. Творбата на Иванка Могилска е написана специално за банката с неизучавани произведения, която се използва за националното външно оценяване в VII клас.
Десетокласниците от своя страна разсъждаваха върху три текста – за дебатите, за Дуранкулак и върху откъс от повестта „Гераците“ на Елин Пелин. Последната задача от техния тест бе да напишат резюме на текста за Дуранкулак.

На този изпит се явиха над 51 300 ученици или общо на двете т.нар. матури са работили близо 112 хиляди деца. В петък те следва да се явят и на Националното външно оценяване по математика.