На 27 юли в православния календар се чества Св. великомъченик Пантелеймон. Заради вярата си той е бил подложен на жестоки мъчения и през 305 г. е посечен с нож от хората на император Максимилиян.

Според житието му св.Пантелеймон бил отначало езичник и носел името Панталеон (от гръцки – Лъв във всичко), а когато се покръстил, приел името Пантелеймон (от гръцки – Всемилостив). Бил ученик на знаменития тогава лекар Евфросин и станал после придворен лекар на император Максимиан, който обаче заповядал да го съсекат, защото отказал да се поклони на езическите богове. Част от мощите на светеца се пазят в светогорския руски манастир „Св. Панталеймон“.

Още в Първата българска държава почитта към св. Пантелеймон е била голяма. Това показват двата манастира, носещи неговото име в Преслав и в Охрид, където били създадени също медицински школи и лечебници.

Според народното вярване светецът е господар на силните поройни дъждове и наводненията. Слепи и болни посещават лековити извори и обричат курбани за здраве.Жените не трябва да подхващат никаква работа на този ден, защото в противен случай ще се случат лоши работи и някой от семейството ще се разболее. Едно от най-разпространените вярвания, свързани с този ден, е че на св. Пантелей лястовиците и щъркелите отлитат за топлите страни или „се събират да пътуват“. На много места св. Пантелей се празнува за предпазване от буря и от наводнение.

На този ден имен ден празнуват: Милчо,Милен, Милена, Милица, Мирена, Добри, Добрин, Добриян, Добра, Добрина, Добринка, Добрияна, Пантелей, Панчо.

Автор:Ирина Иванова