ученици

Както и при предишни години, така и сега, задачите на националното външно оценяване за IV клас изискват творчество и логическо мислене. Поне така заявяват от образователното министерство. Според изискванията на изпита по БЕЛ, който ще се проведе утре, децата трябва да се справят със задачи, разделени в три части – първата представлява аудиодиктовка с обем до 60 думи, целяща да провери уменията на четвъртокласниците „за прилагане на изучени правописни правила и за графическо оформяне на началото и края на изречението“. Към диктовката има и 10 езикови задачи с избираем отговор; втората част от изпита включва текст за четене с разбиране и 10 тестови задачи към него, както с избираем, така и със свободен отговор; третата част изисква създаване на собствен текст, съдържащ няколко изречения – тук се цели да се покаже най-вече възможността за лично творчество при малчуганите.
Над 58 хиляди деца от IV клас от близо 1800 училища в страната се очаква да се явят на утрешния изпит, както и на този по математика следващият ден. Той ще включва 25 задачи, 18 от които – с избираем отговор. Децата трябва да покажат, че могат да извършват действията „събиране, изваждане, умножение и деление, да работят с мерните единици, да познават геометричните фигури, както и да описват ситуации от реалния свят с математически модели“.
Заради матурите на четвъртокласниците денят няма да е неучебен, както бе по време на тези на зрелостниците. „При необходимост всяко училище може да прави разместване в седмичното разписание, за да осигури по-добра организация“, казват от МОН с допълнението, че около 17 000 квестори ще следят за спокойното протичане на националното външно оценяване, както и че учениците трябва да пишат с черен химикал върху отделна бланка, която след това се сканира и оценява в електронна среда.