Оранжев код за дъжд и сняг е обявен за Пловдив и региона за утре. Очакват се значителни валежи от дъжд, в планините – от сняг. Количества на валежа 20-35 л/кв.м. На места ще се образува снежна покривка с дебелина 5-10 см.,предупреждават синоптиците.

Предупредителни кодове ще са в сила за почти цялата страна, като за областите Видин, Русе, Шумен, Търговище, Сливен, Хасково, Ямбол, Бургас и Варна предупредителният код е жълт. Оранжев предупредителен код ще важи за утрешния понеделник за областите Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, В.Търново, Стара Загора, Пловдив, Пазарджик, Хасково, Кърджали, Смолян, Благоевград, Кюстендил, Перник, София – град и София област.

По данни на НИМХ през нощта от запад ще започнат валежи от дъжд и утре след обяд ще са повсеместни. Вятърът ще се ориентира от запад-северозапад и ще е умерен до силен, а с него ще нахлува студен въздух. С понижението на температурите, още преди обяд във високите полета на Западна България , а по-късно през деня и в Предбалкана, дъждът ще премине в сняг. Ще се образува снежна покривка. През нощта срещу вторник в северозападната половина от страната ще продължи да превалява сняг, в югоизточната – дъжд, но валежите ще отслабнат и ще започнат да спират. Температурите ще са без съществен дневен ход и минималните ще са между минус 1° и 4°, малко по високи в югоизточните райони. Максималните ще са от 1 – 3° на много места в Западна България до 7 – 13° в Югоизточна.Атмосферното налягане ще се повиши и ще бъде по-високо от средното за месеца.