Eleven Canada Geese flying overhead with blue sky and white clouds in a v formation during the migration.

Около 2 хил. вида са мигриращите птици от общо 11 хиляди, населяващи нашата планета. Мигрирайки някои от тях прелитат наистина големи разстояния. Например разстояние от близо 12 хил.км. може да прелетят полярната рибарка и пъстроопашатият крайбрежен бекас, и то без да се налага да почиват. Тези видове се срещат и у нас. Тази и още изчерпателна информация относно мигриращите птици споделят от Министерството на околната среда и водите по повод днешния ден, посветен именно на мигриращите видове:

„Мигриращите птици в света, в т.ч. и в България, са застрашени от загуба на местообитания, бракониерство, строителство, замърсяване, както и сблъсъци с обекти, създадени от човека, като покрити със стъкло сгради и наземната електропреносна мрежа. Промяната на климата добавя допълнителен натиск чрез сериозно въздействие върху техните местообитания, от които те имат нужда за размножаване, почивка и възстановяване по време на миграция. Промяната на климата въздейства и на годишния цикъл на някои птици – влиянието върху времето за миграция и размножаване води до това, че те вече не съответстват на сезонната наличност на храна.

Друга известна заплаха за мигриращите видове птици е светлинното замърсяване, което дезориентира птиците, които летят през нощта, а това води до сблъсъци със сгради. Извън България вече има регистрирани случаи на масова смъртност по тази причина.“

Казва се още, че нашата страна е една от важните в Европа за мигриращите видове птици.  В рамките на страната най-големият миграционен път е Черноморският, познат под името Via Pontica. Другият такъв е по дефилето на р. Струма – Via Aristotelis. „От особено значение в България са влажните зони по Черноморското крайбрежие, които птиците използват за почивка и нощувка по време на миграция. Мигриращите видове преминават през различни държави, поради което в някои от случаите са необходими координирани международни усилия за тяхното опазване“, добавят от Министерството.