За реализацията на програмата „Топъл обяд у дома в условията на извънредна ситуация“ бяха осигурени над 14 млн. лв. от бюджета. Финансирането спомогна над 36 000 нуждаещи се в близо 190 общини и райони да бъдат подкрепени ежедневно с топла храна в условията на пандемията от коронавирус.

Агенцията за социално подпомагане бе отличена за целевата програма на Седмата годишна конференция „Достъп до добра храна“, която се проведе онлайн. За присъстващите на онлайн събитието бе излъчен кратък филм „Топъл обяд за душата“, в който подпомогнати по Оперативната програма за храни разказват как „топлият обяд“ не само им осигурява достъп до храна, но им помага и да се справят със социалната изолация.

Община Асеновград е една от общините, които участват в програмата. Тук тя се реализира от месец май и е на стойност над 73 хил.лв. 200 души се възползват от нея, очаква се програмата да продължи до края на месеца.

По програмата се предоставя топъл обяд до дома на уязвими граждани, които поради бедност и продължителна социална изолация, заради извънредната ситуация, намират затруднение в осигуряването на прехраната си. Подкрепа се оказва и на хора над 65 г., без доходи или с доход под линията на бедност, които живеят сами или които поради възрастта си, трайно увреждане или в резултат от заболяване не могат да осигурят сами своята храна.