Утре са Коледните Заговезни – последният ден преди поста за Рождество Христово , в който християните могат да консумират месо и млечни продукти.В православната традиция всеки пост се предшества от заговяване. Това е денят, в който за последно може да се яде блажно.Така е и преди Коледния пост.
Когато отмине Голямата Задушница и Архангеловден, идват и Коледните заговезни.
Коледните Заговезни са винаги на 14 ноември , деня, когато Църквата почита Св.Филип, един от дванадесетте апостоли, мъченик в името на Христовата вяра.
За Коледните заговезни се коли голяма кокошка, която се готви с кисело зеле. Приготвят се и пълнени чушки с боб и мазнина.
Точи се и вита баница с тиква – „тиквеник” с много орехи. След вечерята най-възрастната жена в къщата измива и скрива дървената лъжица, с която е сипвала блажно, а поверието гласи, че не бива да се работи с нея в следващите 40 дни — чак до Коледа, когато става „отговяването” .