Днес е голям християнски празник, почитан, както от католическия, така и от православния свят. На 21-ви ноември отбелязваме Въведение на Пресвета Богородица в храма, денят е познат като Въведение Богородично. Празникът се причислява към дванадесетте велики празника. У нас той винаги е на днешната дата, но в някои страни се отбелязва на 4-тидекември, по стар стил. Всъщност днес се почитат родителите на Дева Мария – Йоаким и Анна, които я въвеждат на тригодишна възраст в йерусалимския храм. Така се изпълнява обета Мария да бъде посветена на Бога.

Приема се, че от Въведение Богородично вече настъпва зимата. Празникът се свързва и с очакването на тържествата около Рождество Христово.

От 1929 г., с решение на Светия Синод на Българската православна църква,  Въведение Богородично у нас се чества и като Ден на християнското семейство и на православната християнска учаща се младеж. На този ден традиционно в Асеновград се организираха концерти и други мероприятия, свързани с празника. Но сега, заради пандемичната обстановка и избягването  на събиране на много хора на едно място, честванията са редуцирани. Все пак, разбира се, православните храмове, както в страната, така и в Асеновград, посрещнаха деня с празнична литургия. На места бе раздаден и курбан за здраве.