Вчера, на Неделя Кръстопоклонна , осветиха съставките за осмото мироварене в БПЦ-БП, което ще бъде извършено по решение на Св.Синод от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан и епископ Герасим, главен секретар на Синода.

Мироваренето се извършва веднъж на няколко години, когато наличното количество е пред изчерпване. Това е дълъг и сложен процес, който продължава три седмици и половина. След внимателна подготовка и набавяне на нужните съставки, Мироваренето започва точно на Неделя Кръстопоклонна и приключва с освещаването на мирото на Велики Четвъртък. Освещаването на мирото се извършва по време на светата Василиева Литургия, която се отслужва на Велики четвъртък.
Основните съставки на мирото са: чист зехтин и чисто бяло гроздово вино към които се прибавят над 30 различни видове ароматни билки, благовонни масла и смоли в строго определено съотношение и начин на приготовление. То се вари от духовници при непрекъснато бъркане на сместа и при непрестанното четене на Новия Завет в продължение на три дена. Началото на варенето задължително се поставя от Предстоятеля на Църквата, който извършва и освещаването на новото миро.
Готовото Свето миро се съхранява в специални метални съдове наречени „конкуми“ в специално помещение в Синодната палата. От там, под строг контрол, се раздава по епархиите на БПЦ и храмовете ѝ.
Светото миро се използва при Тайнството „Миропомазване“, което се извършва непосредствено след Кръщението на даден човек. Използва се и при освещаване на храмовете .

Предстои на Цветница да бъдат пренесени съсъдите в ПКСХП „Св. Александър Невски”, където с началото на Страстната седмица ще започне и варенето на Св. Миро.