Над 1 млн. и 320 хил. българи са реализирали туристически пътувания през изминалия летен сезон. Това показват статистическите данни за периода. Откроява се тенденцията, спрямо епидемичната обстановка, почти всички – близо 96% от пътуванията, да са единствено в рамките на страната.

Пътуванията на почивка или дори по работа в чужбина изглежда намаляват все повече, спрямо годините, когато все още не бяхме чували за COVID-19. От Националния статистически институт споделят данни за туристическите пътувания на българските граждани, реализирани през третото тримесечие на тази година. Оказва се, че пътувалите са малко над 1 млн. 327 хил. души, като преобладаващата част от тях – 95.5%, не са излезли от страната. Едва 4% са ходили в чужбина. Половин процент от всички пък са били както в страната, така и в чужди страни. Според информацията най-много са пътували българите на възраст между 25 и 44 години, или почти половината от всички. Споменават се и направените разходи по време на пътуванията – изглежда у нас се харчи най-много за храна, тъй като този разход е с най-голям относителен дял при пътуванията в родината – близо 40%. В чужбина обаче на първо място са разходите за транспорт. Не е изненада, че средният разход при пътуване с лична цел на едно лице на възраст над 15 години в страната е около 386 лв., докато в чужбина е почти двойно – около 700 лв. Интересното е, че при професионално пътуване разходът у нас е малко под 200 лв. на човек, а отидем ли в други страни той скача на близо 1100 лв.
Трябва да уточним, че това са предварителни данни на НСИ. Тепърва ще стане ясно и какви ще са те за последното тримесечие на годината, включително покрай коледните празници. Но на фона на ограниченията, свързани с разпространението на COVID-19, те едва ли ще са много по-различни и вероятно отново ще посрещнем празниците най-вече в рамките на страната.