Денят е белязан от три съдбовни събития: молитвата на Христос в Гетсиманската градина, целувката на Юда и смъртната присъда на Спасителя
Според библейския разказ на другия ден след Тайната вечеря Исус и учениците му се отправили към подножието на Елеонската планина. Там Божият син се отделил от тях и отишъл в Гетсиманската градина, за да се помоли на своя небесен Отец да го спаси от страданията и смъртта на кръста.
Въпреки молитвите предопределеното се случило…
Нахлули римски войници, водени от Юда, който се приближил до Исус, целунал го и казал: „Аз дойдох, Учителю!“ А Исус го запитал: „Юда, с целувка ли ме предаваш?“. От този момент започнал трънливият път на страданията, довели Исус до кръста.
На Велики четвъртък Литургията се извършва по чина на св. Василий Велики, а вечерта на утренята се извършва служба на Страстите Христови, на която се четат 12 откъса от Евангелията, обхващащи събитията от Тайната вечеря до Погребението на Спасителя. Молещите се стоят със запалени свещи, а хорът пее: „Слава на Страстите Твои, Господи !”.
На този ден свещенослужителите изнасят кръста от олтара, което символизира носенето му от Христос към Голгота.
На Велики четвъртък се извършва маслосвет, по време на който всеки желаещ мирянин бива помазан с елей за здраве.
И както Христос умива краката на учениците Си, така в някои катедрални храмове след Литургия епископите измиват нозете на свещениците.

Автор: Ирина Иванова