225 свещеници и монаствуващи от Пловдивска епархия се обявиха в подкрепа на своя митрополит с отворено писмо до Светия Синод на Българската православна църква. Писмото, изпратено на електронната поща на телевизия ТВ САТ КОМ от отец Виктор Христов – свещеник на пловдивския храм „Св.Богородица”, гласи:

    „Ние, представителите на духовенството от Пловдивска епархия искрено се радваме за това, че Бог не допусна, нашият архиерей Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай да бъде натоварен, макар и временно, с още един кръст и с отговорността за друга, освен за поверената му Пловдивска епархия, като го запазва сред нас. Същевременно изказваме дълбока печал и огорчение от продължаващите необосновани нападки и от упражнявания натиск върху нашия митрополит. Намеците, че той и други митрополити биха могли да бъдат подложени на църковни наказания за неизвестни техни провинения, приемаме като груба инсинуация и опит за намеса на външни за Църквата кръгове в нейните дела. Не допускаме, че източник на такива идеи могат да са членове на Светия Синод на БПЦ – български архиереи.

        Приели сме и приемаме, че Църквата обединява своя клир и миряни с връзките на братската любов и солидарността на базата на споделените общи ценности – вярата в Нашия Господ Иисус Христос и живота в Едната, Света, Вселенска и Апостолска Православна църква. Не приемаме, че Църквата може да се ръководи с унижения, заплахи и диктат. Подобни методи са присъщи на известни от близкото минало светски репресивни органи на Държавна сигурност, но са дълбоко чужди и неприемливи за православния християнски моралВ Пловдивска епархия следваме призива на Негово Високопреосвещенство митрополит Николай за спазване на 40-дневен траур в памет на Негово Светейшество блаженопочившия любим наш Български Патриарх Максим. Надяваме се, че, както Св. Синод, така и медиите ще проявят уважение към този наш християнски дълг и ще се въздържат да ангажират клира и цялото ни общество с въпроси и спорове, оскърбителни за паметта на Негово Светейшество Патриарх Максим и за всички нас.

 

      Знаем, че след изтичането на 40-дневния срок на молитвен траур, Негово Високопресовещенство Пловдивският митрополит Николай ще се отдаде отново, със сърце и всеотдайност, на текущите дела на Светия Синод и ще съдейства, както всякога и както всеки от нас за укрепването и за единството на Българската православна църква. Единство, за което клирът на Пловдивска епархия има исторически принос, което ние свещениците свято пазим  по съвест, а не по принуда и, което, доколкото зависи от нас, не бихме допуснали да бъде накърнено.